Cirugia

Ungles encarnades o onicocriptosi

S’anomena així la patologia que presenta l’ungla clavada a la zona periungeal, amb inflamació, supuració i envermelliment.

El tractament: El tractament pot ser conservador si l’afecció no és molt gran i consisteix a tallar l’espícula clavada i administrar antibiòtic per via tòpica o sistèmica. Si la infecció és gran i hi ha una malformació del rodet, el tractament serà quirúrgic, consistent a treure l’espícula (prèvia anestèsia local) fins a la matriu i reseccionar el mamelló atrofiat.

Prevenció: S’ha de procurar tallar les ungles rectes amb cisalles, no amb tisores i portar calçat que transpiri i no comprimeixi els dits.

Dits en garra o martell

Estan provocats per alteracions en la longitud dels metatarsians o per problemes mecànics (mal recolzament, calçats estrets, etc.) Es poden millorar amb silicones de protecció o amb cirurgia de peus ambulatòria amb anestèsia local. Aquesta és una tècnica bastant senzilla.

Hallux valgus (Galindons)

És una alteració de l’angle que formen el primer metatarsià i la falange proximal del primer dit.
Les causes poden ser mecàniques (calçat estret, de taló, alteració de la longitud dels metatarsians, mal recolzament per avantpeu pronat, etc.) Poden ser hereditàries, reumàtiques, etc.

Tractament: L’única manera de corregir aquesta afecció de manera permanent és la cirurgia de peus. Avui dia existeixen tècniques menys agressives per a aquesta intervenció; es realitza en cirurgia de peus ambulatòria i amb anestèsia local.

Pot fer-se amb una fresa òssia, però no és veritat que es faci amb làser, ja que en l’actualitat no hi ha cap làser que tall l’os, sinó que el necrosa (el crema).