Consells

El calçat de footing, jooging, etc.

A l´hora d´escollir el calçat, cal tenir en compte les següents qüestions:

És millor l´esmortiment de gel, que no el d´aire, ja que aquest absorbéis l´impacte i per efecte “rebot” llança el peu, sense eliminar la vibració de l’impacte.

Les soles massa toves, les plantilles de silicona o altres materials viscoelàstics absorbiesen massa l´impacte, per la cual cosa, la força absorbida és directamente proporcional a la força que s´ha de fer per aixecar el peu de terra. Imaginar caminar sobre un codony.

És millor que sigue ampla i cómoda, preferiblement neutra.

NO us deixeu aconsellar per dependents de botigues “especialitzades” que, després de fer un examen a una plataforma de pressions, dictaminen quina classe de peus teniu. Ells poden aconsellar-vos sobre el calçat més idoni per l’esport que practiqueu.

 

ÚNICAMENT, PER LLEI, ELS METGES I PODÒLEGS PODEM REALITZAR UNA DIAGNOSI DEL PEU.

Quant al calçat per a pronadors i supinadors, no és més que un invent de les cases comercials.

 

NO EXISTEIX LA CARRERA EN SUPINACIÓ.

Tothom prona en carrera, més o menys, perquè si el peu no tingués aquesta capacitat de pronar, no absorbiria l’impacte i l’astràgal acabaria fracturant-se.

S’imagina a algú recolzant-se només al bord extern del peu durant la carrera?

Els peus buits vars (que recolzen l’arc extern) acostumen a ser els més pronadors en carrera, perquè han de passar de recolzar l’arc extern al primer dit durant el pas.

 

Hauríem de parlar de pronació normal i hiperpronació; en aquest últim cas sí que ajuda un calçat antipronació, tot i que hauria de corregir-se amb plantilles a mida.

 

 Les plantilles s’han d’utilitzar només per caminar els primers dies. Es pot començar a rodar al tercer o quart dia.

 

Es convenient cuidar els peus durant i després de la carrera. Abans és bo aplicar-se cremes antibutllofas . La casa Cramer i Pedirelax en tenen d’idònies. Untar el peu amb vaselina, es una altre solució, sempre i quan no sigui líquida.

ampollas1
ampollas2
Després de la carrera és important rentar amb aigua freda per baixar la inflamació, eixugar bé per eliminar les butllofes, tallant-les amb una fulla de bisturí estéril i deixant la pell com a protecció, pintar amb (povidona) iodada. NO PUNXAR-LES I NO TREURE LA PELL. És convenient mantenir una bona hidratació del peu sobretot els dies abans de la carrera, aplicar una “mousse” hidratant (tipus Dr. Scoll). 

Hauriem de parlar de pronació normal i hiperpronació, amb aquesta última, si que ajuda un calçat antipronació tot i que s’hauria de corregir amb plantilles fetes a mida. Les tirites siliconades poden ser una ajuda per protegir les zones de fricció.

El calçat

bota_inadecuada

Si parlem de botes de futbol, hi ha una manera senzilla de saber si són bones o no: s’agafa una de les botes entre les mans i s’apreta pels extrems, si es doblega per la meitat és una mala bota.

bota_adecuada

En el cas que ho faci per la zona metatersal és bona.

videorecorte

Una bota que es doblegui per la meitat pot acabar provocant una fractura d’estrés. Millor tacos de plàstic 8-10 que tacos múltiples per gespa artificial, ja que amb els múltiples el peu rellisca.

Recomanació

No s’ha de còrrer amb el calçat deformat, el seu desgast poc ser causa de greus lesions.